O festivalu

Dalmatinska šansona šibenski je festival prepoznatljiv i šire i to po mnogo čemu, a ponajprije po samoj kvaliteti kako u organizacijskom tako i umjetničkom pogledu.

Predanim i ozbiljnim radom, birajući najbolje hrvatske izvođače i autore stihova i glazbe, zauzeo je mjesto među vodećim hrvatskim kulturno glazbenim festivalima.

Dokaz tome je proglašenje najboljim kulturnim događajem grada Šibenika 1998. 1999. i 2008. godine, kao i osvajanje prestižne diskografske nagrade PORIN za najbolji festivalski album za 2001. 2004. 2007. 2008. i 2012 godinu. Uz nominacije za PORIN 2002. 2003. 2005. i 2006.

Jedna od posebnih značajki festivala jest i to da se sve skladbe izvode uživo bilo uz festivalski orkestar ili uz pratnju klapa ili ansambala, kao i uz mogućnost samostalnog nastupa izvođača uz gitarsku ili klavirsku pratnju.

Programska koncepcija festivala sastoji se od dvije večeri, i to: Večeri starih skladbi i Večeri novih skladbi. Posebna pozornost kako za Večer novih skladbi (natječaj se raspisuje u ožujku tekuće godine), posvećuje se i odabiru pjesama za Večer starih skladbi, i to onih skladbi koje su ostavile traga na hrvatskoj glazbenoj sceni kroz proteklih četrdesetak godina, interpretirajući ih u često novoj obradi s više izvođača u raznim fuzijama solista, klapa ili ansambla.

Termin održavanja festivala je druga polovica mjeseca kolovoza, tj. prvi vikend nakon blagdana Velike Gospe (15.08. - 22.08.). Kao uvod i festival tradicionalno se organiziraju i prigodne izložbe slika u raznim šibenskim galerijama, kao i koncerti klasične i sakralne glazbe.

Festivalske nagrade (statua šansonijera i plaketa festivala) dodjeljuje se po odluci šest hrvatskih radio postaja, stručnog ocjenjivačkog suda i publike i to za: najizvođeniju šansonu, najboljeg debitanta, najbolji tekst, najbolju interpretaciju, najcjelovitije kantautorsko djelo, nagradu publike i najbolju šansonu.

Redoviti sudionici festivala
Klape
Cambi, Šibenik, Maslina, Kumpanji, Cesarice,
Nostalgija, Fortica, Teuta
Kantautori i šansonijeri
Arsen Dedić, Kemal Monteno, Tedi Spalato,
Gibonni, Đani Maršan, Meri Cetinić, ...
Solisti
Vice Vukov, Radojka Šverko, Gabi Novak,
Ibrica Jusić, Ivo Pattiera, Dean Dvornik...
 
Uprava festivala
Direktor festivala
Branko Viljac
bviljac@sansona-sibenik.com
 
Umjetnički direktor
Dušan Šarac
dsarac@sansona-sibenik.com

 

Iz tiska

Impressum

Audio izdanja

O festivalu

 

Prodaja ulaznica

Ulaznice za Večeri dalmatinske šansone možete nabaviti online na entrio.hr:

Večer u počast Vice Vukova

Večer novih skladbi

 

 

 

 

Zlatni sponzor festivala 24. Večeri dalmatinska šansone Šibenik 2021.